We zijn nu bijna aan het eten. Wat te doen zodat we niet “achtervolgd door de zoete” thuis

Heeft u deze grap gelezen, typerend voor de huidige periode van beperkingen op het vrije verkeer? Een panda in de natuur eet twaalf uur per dag. Een in quarantaine geplaatste man eet als een panda. Daarom is het een pandemie… Zo is het nu nu. Voedsel voldoet niet alleen aan honger, het helpt ook met emoties. Voedsel is een cementerend element, een oplossing voor de crisis. Daarom eten velen van ons nu meer dan ooit. Hoewel in een noodsituatie is niet de beste tijd om dieet, “kijk uit” en vinden mechanismen die onze hand weg te nemen van de volgende onnodige opening van de deur van de koelkast, kunnen we. En ook onszelf de fundamentele vragen stellen van waar we mee te maken hebben met de eeuwigdurende “beking”.

Voedsel als object van belang, vreugde en troost
“Eten gaat ons al sinds mensenheugenis bij ons. En bepaalde mechanismen werken in ons precies zoals duizenden jaren geleden”, zegt psycholoog Marta Boučková. “Voedsel creëert een zekere mate van welzijn, troost onszelf ermee.”

Immers, wat is de eerste typische vraag die ouders van baby’s uit hun omgeving horen? “Hoeveel weegt hij, en hoe gaat het met papa?” Het is het bewijs van hoeveel voedsel in ons geworteld is. In dit licht zijn sommige van onze pandemische praktijken en aanverwante maatregelen logisch:

“Sinds het begin van de maatregelen vallen we supermarkten aan”, zegt Marta Boučková. De schappen zijn vaak leeg en online foodtrucks zitten ook weken van tevoren vol.

“Archetypisch betekent het idee van veiligheid en een fijn gevoel,” voegt de psycholoog toe, waarom voedsel momenteel voor ons in de schijnwerpers staat.

“We hebben vaak voedsel in verband met een aangename ervaring dankzij de kindertijd gewoonten. Daarom, zelfs in de volwassenheid, is het in stressvolle situaties dat we onbewust te bereiken voor voedsel en het onaangename gevoel van het eten gewoon ‘beat’,” voegt Martina Dvořáková, chief voedingsdeskundige bij KetoDiet.

Haas-achtige stress
“De situatie is nu echt heel moeilijk voor veel mensen, dus hen adviseren om stress zoveel mogelijk te vermijden is onzin. Sommigen van ons kunnen helemaal niet eten onder stress, maar veel mensen zijn stress beu”, zegt Martina Dvořáková.

De oprichter van STOB (Stop Obesitas) en psycholoog Iva Málková wijst er ook op dat we misschien niet eens bewust toegeven dat ze bang zijn. Maar het feit dat we gewaden moeten dragen en liever niemand de hand schudden, kan stress betekenen voor iemand.

“En het kan een interne trigger zijn om meer te eten”, zegt Iva Málková. “We hoeven niet eens te beseffen dat het angst is. Maar daar is nadenken belangrijk.”

Gedachten zijn de trigger voor emoties in verband met voedsel. “Kunnen we proberen het idee te schrijven: Ben ik bang dat ik ziek word? Maak ik me zorgen om mijn geliefden? Dat ik het geld niet zou hebben? Of wat leer ik nog eens voor rampen in het nieuws?” – die volgens Ivy Málková ons allemaal in de problemen kunnen brengen en daardoor ons extra willen eten. Er moet aan de problemen worden gewerkt en mag alleen worden verminderd:

Je bijvoorbeeld een digitaal dieet doen en maar één keer per dag tv kijken, adviseert Iva Málková, hoe je door een moeilijke situatie van stress navigeren.

Hoe quarantaine om extra voedsel te voorkomen
Koop geen voedsel voor een groot deel, vermijd het scheiden met snoep en ongezonde maaltijden (zelfs in het geval van online aankopen).
Als je het bereiken zonder reden en gedachteloos rond de koelkast deur, probeer een tijdje te wachten voor de reden om te zegevieren over de kortstondige emotie van voedsel hunkeren naar. Als u nog wilt genieten van voedsel, zal het niet te wijten zijn aan stress, maar met je geest.
Probeer de techniek van de buik ademhaling – als je “achtervolgd door een zoete”, neem een grondige adem in de buik, concentreren op adem en uitademing.
In het verlangen naar iets goeds, stoppen en focus op het huidige moment – misschien voor een halve minuut kijk uit het raam, zich bewust zijn van wat je hoort of rond te zien. Je gaat breken van het moment.
Probeer de techniek van “verankering” – het vereist een beetje training op voorhand. In het moment van “crisis na het eten” herinneren aan de momenten in verband met de gevoelens – een wandeling in de natuur, een fietstocht, enz.
Vervang de voedselervaring door iets anders aangenaams – zing in een deken, knuffel met een huisdier. We worden echter niet van de smaak van voedsel afgenomen door verplichtingen zoals afwassen.
Geen tijd om levensstijl te revolutioneren
Misschien zullen sommigen denken dat de huidige onvrijwillige “huisarrest” effectief moet worden gebruikt om verandering kick-start: Ik zal gewicht verliezen, zal ik meer uit te oefenen, want ik heb meer tijd. Maar dat is een te groot doel met de veranderingen die velen van ons ervaren als gevolg van een heel andere stijl van thuis kantoorwerk of alomtegenwoordige kinderen.

“Het feit dat hij meer tijd heeft, betekent niet dat hij grote veranderingen kan en moet maken”, is Iva Málková nogal voorzichtig. “Als er geen motivatie is, speelt meer tijd niet zo’n rol. Op dit moment zou ik me zeker richten op langzame en geleidelijke veranderingen. Het is beter dan steeds meer stress te krijgen dat ik mijn doelen niet haal.”

Het is een gevoel van succes dat we iets hebben gedaan – zelfs als het “gewoon” is dat we geen halve tafel chocolade hebben voor het avondnieuws.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *