Keton dieet? Misschien voor een tijdje

De definitie van de keton dieet is vrij dubbelzinnig, onder dit concept is geclassificeerd als een ding van het verleden.

Vraagtekens rond ketodiete
Gemeenschappelijk voor deze methoden is geminimaliseerde inname van koolhydraten. Maar er is verwarring; bijvoorbeeld benaderingen en informatie over hoeveel eiwit wordt geconsumeerd, hoeveel vetten en welke oorsprong wordt verbruikt.

Ketodiet wordt soms aangeduid als eiwitdiëten (zoals in de diëten op Vitalia.cz), maar meestal vet, een van de metabole effecten (in de vorm van ketonen) is vergelijkbaar.

De basislogica is gebaseerd op deze (voorstanders van koolhydraatarme diëten zou waarschijnlijk niet zeggen op deze manier) dat het organisme is “benadrukt” omdat glucose is de belangrijkste grondstof voor andere biochemische reacties. Als er geen koolhydraten in het dieet, het lichaam moet ze verkrijgen door het omzetten van vetten (of zelfs eiwitten), deze transformaties zijn ineffectief, dus een persoon kan veel minder gebruiken van de hoeveelheid calorieën ontvangen. Het organisme moet zich beginnen te gedragen alsof het uitgehongerd is – zonder dat iemand een subjectief hongergevoel heeft. Ketonen, waaruit de naam van het dieet is afgeleid, zijn slechts producten van vet afbraak en metabolisme onder stress, zeker niets “normaal”.

Anders kunnen ketodieten afkomstig zijn van het Atkinson-dieet, iets dat het paleodieet nadert; maar alleen in iets, omdat paleodieta waarschijnlijk niets tegen suiker in fruit, keton dieet bijvoorbeeld tegen vette kazen of olie.

De valkuilen van koolhydraatarme diëten
In het algemeen, alle koolhydraatarme diëten zijn heel problematisch om verschillende redenen. Eskimo’s worden zeker niet onderzocht op hun levensduur, en integendeel, in Japan of de Middellandse Zee wordt niet veel vlees geconsumeerd, behalve voor zeevruchten. Overtollig eiwit in het dieet betrouwbaar doodt uit de lever of nieren, vulling in de eerste plaats met vet (bovendien, vaak dierlijke vetten, verzadigde vetzuren en cholesterol) ziet er ook niet uit als een dieet dat in de eerste plaats moet leiden tot gewichtsverlies of anderszins gezonde uiteinden.

Bovendien is het idee dat je een hotdog eet zonder rol, filets zonder aardappel of varken zelo zonder dumplings op het eerste gezicht misschien verleidelijk, maar het zal binnenkort stoppen met het houden van veel magen.

Echter, ook in de rangschikking van de effectiviteit van verschillende diëten, de keton doet het niet erg goed, meer in het artikel Groot overzicht van diëten: welke zijn gezond en welke boog te vermijden?

Voor een tijdje, kan het zinvol zijn
Dit brengt ons bij de vraag of een dieet moet werken in een permanente of tijdelijke regeling, of het nu gericht is op gewichtsverlies of iets anders. Kon keton diëten niet van enig nut zijn op een beperkte schaal? (Voorstanders van keton diëten moeten worden gecrediteerd met het feit dat ze ook tellen met beperkte tijd en raden dit regime voor het leven niet aan.) Volgens onderzoek van Yale University, zelfs in extreme modus, 99% van de calorieën worden gewonnen uit vet.

De studie werd gepubliceerd in Nature Metabolism, een samenvatting van ScienceDaily bijvoorbeeld. In de onderzochte muizen verminderde het toegepaste ketondieet het risico op het ontwikkelen van diabetes en ontsteking voor een beperkte tijd. Het werkingsmechanisme is bedoeld om de invloed van de zogenaamde gamma delta T-cellen die gerelateerd zijn aan de werking van het immuunsysteem. Na een week op een keton dieet, deze beschermende cellen begon te verspreiden door het hele lichaam, en in het bloed van muizen op hetzelfde moment het niveau van suiker gedaald.

Maar na een lange tijd, deze gunstige effecten omgekeerd, bloedsuikerspiegel begon weer stijgen, en in plaats van het verbranden van het vet al opgeslagen, massale vetinname leidde tot nog meer opslag, zodat de muizen begon weer gewicht te winnen – en de gamma delta T-cellen weer verdwenen.

Muis is niet menselijk
Het volgt niet uit het feit dat het precies hetzelfde moet werken in een persoon, en helemaal niet dat de voordeelhorizon slechts een week zou zijn (in een van de regimes moet een ketondieet na drie maanden in drie fasen worden gehouden).

Ook, natuurlijk, de keton dieet is zeker niet voor iedereen, echter, de studie suggereert dat voor mensen zwaarlijvig en degenen die zijn gericht op diabetes (onnodig te zeggen, wat, op zijn beurt, een pauze in het aanbod van koolhydraten zou kunnen doen met een zware diabetische), kan hebben beperkte voordelen. Maar eigenlijk alleen tot op een bepaald punt waarover de negatieve effecten beginnen te zegevieren.

Anders, volgens de Us News Health diëten review, het was oorspronkelijk niet bedoeld voor gewichtsverlies op alle, maar voor het verminderen van aanvallen bij kinderen, misschien kan het ook een of andere manier het risico van de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson te verminderen, maar dergelijke claims zou waarschijnlijk niet opstaan of worden aanvaard in het algemeen met een meer gedetailleerde analyse. Het kan ook ironisch wijzen erop dat veel diëten daadwerkelijk verminderen het risico van overlijden van neurodegeneratieve ziekten, omdat ze de kans dat een persoon eerder anders zal sterven verhogen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *