Gewichtsdiscriminatie kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid

Heb je ooit ervaren discriminatie of ongevoelige behandeling voor je karakter in je leven? Heeft dit probleem betrekking op iedereen in uw omgeving? Of denk je dat het niet een onderwerp in de Tsjechische Republiek? Sociale discriminatie van mensen met overgewicht en obesitas is een van de thema’s van de World Obesity Day van dit jaar. In dit verband brengen we een artikel van Tereza Beníčková van STOB (STop OBezitě):

Gestigmatiseerde obesitas
De zogenaamde “gewicht stigma” is een groot probleem in de Verenigde Staten, waar sommige onderzoek heeft schokkende bevindingen over de verspreiding van het fenomeen. Discriminatie op basis van een hoger lichaamsgewicht blijkt bijvoorbeeld de op één na meest voorkomende vorm van discriminatie bij vrouwen en de derde bij mannen.

Mensen met overgewicht, en nog meer mensen met obesitas, ervaren sucitions of pesten niet alleen uit de dichtstbijzijnde omgeving of door artsen, maar hun “niet-standaard” lichaamsverhoudingen kunnen ook een negatieve invloed hebben op hun carrièregroei, ongeacht hun werkelijke werkcompetentie.

“Je ziet er verschrikkelijk uit, je moet iets aan jezelf doen!” 89% van de mensen die overgewicht of obesitas hebben ooit ervaren aanklagen en slechte toespelingen op hun lichaamsbouw van hun partner. World Obesity Day wil helpen met gezond gewichtsverlies.

Beoordeel het boek niet aan de kaft. Echter…
Het schijnt dat de pre-proef negatieve houdingen tegen te zware en zwaarlijvige mensen diep geworteld in de sociale mening van de rijkere Westelijke landen in het bijzonder zijn. Waarom is dat zo?

De maatschappij waarin we leven is heel individualistisch, waaruit de overtuiging is dat iedereen verantwoordelijk is voor zijn of haar lot (geluk, carrière, gezondheid en, last but not least, het cijfer).

Wereld Obesitas Dag
Obesitas Canada, de American Obesity Action Coalition, de Asia Oceania Association for the Study of Obesity en anderen verenigd voor de eerste keer. 3. 2020 zal gezamenlijk de World Obesity Day ten uitvoer leggen. Het doel van de dag is om deskundigen, de media, politici, patiënten en familieleden en alle mensen die getroffen zijn door obesitas te activeren, en om effectieve oplossingen te vinden om de constante groei van obesitas te stoppen. Obesitas is een ernstig wereldwijd probleem en meer dan 2 miljard mensen lijden aan obesitas. Een gedeeltelijk doel is ook om de vernederende retoriek naar mensen met obesitas te veranderen. Het beroep gaat ook naar de media, die aanzienlijk kan helpen om de stigmatisering van mensen met obesitas te onderdrukken.

En dan is er het feit dat, onder het algemeen aanvaarde ideaal van vrouwelijke schoonheid, het grootste deel van de bevolking zich een perfect slanke en mooie jonge vrouw voorstelt met de kenmerken van een model, net zoals ze ons aankijkt vanaf elke magazinecover, van alle billboards of sociale media. Maar dit “ideaal” gaat nog verder…

We zijn gewend geraakt aan schoonheid en slankheid geassocieerd met succes, geluk en over het algemeen positieve kwaliteiten. Overgewicht daarentegen wordt (heel vaak onbewust) geassocieerd met luiheid, incomputie of lage zelfbeheersing. Ook al heeft lichaamsgewicht niets te maken met iemands persoonlijkheidskwaliteiten. Omgekeerd kan een dergelijk licht overgewicht in sommige gevallen een manifestatie zijn van een sterkere (psychologische en fysieke) gezondheid dan borderline dunheid.

Recent onderzoek toont aan dat matig overgewicht geassocieerd met een actieve levensstijl kan gunstiger zijn voor een persoon (vooral op oudere leeftijd) dan een lager gewicht, geassocieerd met ongezond en inactief leven.

Stigma (niet alleen) door artsen kan fatale gevolgen hebben
Het blijkt dat pre-trial negatieve houdingen en houdingen ten opzichte van mensen met een hoger lichaamsgewicht zijn een enorm probleem, niet alleen in nauwe relaties of op de werkplek, maar ook in de medische zorg. In de afgelopen tien jaar, onderzoekers hebben verzameld een schat aan bewijs van hoe nijpend de effecten kunnen hebben op ongevoelige toegang van artsen tot zwaarlijvige patiënten.

Ongevoelige opmerkingen, ruwe behandeling of “bangmakerij” van patiënten die problemen hebben met de aarzeling. In plaats van het motiveren van een persoon om te veranderen, hun motivaties in de meeste gevallen aanzienlijk verminderen. En dat is nog niet alles. Het blijkt dat patiënten die vervolgens aan een dergelijke behandeling worden onderworpen, medische zorg grotendeels vermijden, wat fatale gevolgen kan hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *