Een goed overzicht van diëten: welke zijn gezond en wat te vermijden?

Het is een bekend feit dat de sleutel tot gezond gewichtsverlies is een evenwichtige voeding, die niet uitdrukkelijk verwerpen alle voedingsmiddelen in verband met voldoende beweging. Toch worden veel mensen ontmoedigd door het feit dat dit een langdurig proces is. Daarom, op hun weg naar de droom figuur en gewicht, ze aarzelen niet om zelfs radicale beperkingen en een drastische verandering in eetgewoonten ondergaan, ondanks het feit dat snel gedaald ponden komen meestal terug op dezelfde snelheid.

Voor- en nadelen van populaire diëten
Intermitterend vasten
De nummer een in populariteit, althans volgens zoekmachines, is intermitterend vasten, die tractie heeft opgedaan in de afgelopen jaren. Dit dieet plan is niet zozeer gericht op wat je eet, maar als je eet. Er zijn een aantal versies. Sommige betrekken honger of beperkte voedselinname na dagen, anderen na uren in een dag, enz. De strikte methode is om 24 uur vasten af te wisselen met 24 uur, wanneer je normaal eten. De mildere versie gaat ervan uit dat je helemaal niet eten voor twee dagen per week, of jezelf beperken tot een maaltijd per dag, die 400 tot 500 kcal voor vrouwen en 500 tot 600 kcal voor mannen bevat. Voor de resterende vijf dagen, dan kun je eten wat je wilt. Een andere optie: je verhongert 16 uur per dag en je 8 uur eten. En ga zo maar door.

Voordelen

Deskundig onderzoek heeft aangetoond dat dit soort eten kan gunstig zijn voor het verlagen van ldl (of “slechte”) cholesterol en bloeddrukniveaus, verdere afschaffing van het risico van chronische gezondheidsproblemen evenals bepaalde ziekten. Wetenschappers geloven ook dat rusten voor de darmen grote voordelen voor de menselijke gezondheid kan hebben.

Nadelen

Echter, het beperken van voedsel tot een enkele portie per dag, eten alleen op bepaalde uren of honger volledig kan leiden tot problemen zoals diabetici en ook leiden tot verstoring van eetgewoonten. Bijwerkingen van vasten kunnen vermoeidheid, spierpijn en duizeligheid zijn, dieet wordt ook niet aanbevolen bij mensen met hoge caloriebehoeften. Het kan ook gevaarlijk zijn voor mensen die risico lopen op eetstoornissen.

Endomorfe dieet
Dit dieet is gebaseerd op een van de drie basistypen van het menselijk lichaam, beschreven in de jaren 1940. In de jaren 1920 en 1980 In de 19e eeuw, de Amerikaanse psycholoog William Sheldon. Endomorphs zijn mensen die de neiging hebben om afgeronde rondingen en een hoger percentage lichaamsvet hebben, vaak problemen met het verkrijgen van spiermassa en gewichtsverlies. Ze worden ook verondersteld om een trager metabolisme hebben en kan gevoeliger zijn voor koolhydraten. Het doel van het dieet is om mensen met dit type lichaam gezond en fit te houden.

Voordelen:

Het dieet is gebaseerd op de beperking van de inname van koolhydraten en, integendeel, benadrukt gezonde vetten, volkoren voedsel, groenten en eiwitten.

Nadelen:

Deskundigen het erover eens dat het gaat om het naleven van de principes van gezond eten, geschikt en effectief voor de meeste mensen, ongeacht het lichaamstype, zodat ze geen minnen vinden op dit dieet.

Dieet 1200 kcal
Zoals de naam al doet vermoeden, met dit dieet, calorie-inname is beperkt tot 1200 kcal per dag. Er is geen expliciete nadruk op de hoeveelheid koolhydraten, vetten en eiwitten genomen. Hoewel een verminderde calorie-inname is de basis voor gewichtsverlies, het ding is niet zo eenvoudig als het lijkt. De behoefte aan calorieën varieert afhankelijk van lengte, gewicht, geslacht, leeftijd en hoeveelheid fysieke activiteit.

Voordelen:

Verminderde calorie-inname is de sleutel tot gewichtsverlies, als het lichaam dan trekt de nodige energie uit het opgeslagen vet. Omdat een calorie-inname van tussen 1600 en 2400 kcal per dag wordt meestal aanbevolen voor vrouwen, en voor mannen, de dagelijkse inname moet worden 2000 tot 3000 kcal per dag, de hoeveelheid van 1200 calorieën leidt meestal tot gewichtsverlies bij gezonde individuen.

Nadelen:

Niet voor elke persoon, deze calorie-inname is voldoende. Als u probeert om gewicht te verliezen, is het ideaal om uw persoonlijke calorische behoeften berekend door deskundigen en aftrekken van het 300 tot 500 kcal. Terwijl sommige mensen 1200 kcal per dag is voldoende, voor anderen dit bedrag is te laag en in plaats van het verwachte resultaat, integendeel, het zal een onaangenaam effect, zoals vertraagde stofwisseling, gebrek aan energie en depressieve stemming, en op de lange termijn kan leiden tot ondervoeding. Minder dan 1200 kcal voor vrouwen en minder dan 1500 kcal voor mannen wordt beschouwd als onvoldoende calorie-inname. Het dieet moet alle noodzakelijke voedingsstoffen bevatten, en hoe lager de hoeveelheid calorieën, hoe moeilijker het kan zijn om ze te verkrijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *