Als ik wil afvallen, haal ik de gekleurde platen tevoorschijn.

Gewichtsverlies begint in het hoofd, gaat verder door de koelkast, de kast en eindigt op het bord. Op een mooi bord met mooi geserveerd eten dat we zullen consumeren in een mooie omgeving. Het is heel belangrijk wat je eet, maar ook waar en wat. Met psycholoog Ivo Málová en obesitasoloog Dita Pichlerová spraken we over de invloed van kleuren en de grootte van de plaat wanneer je besluit om af te vallen.

Rijst eet meer als het op een witte plaat
Kleur induceert emoties en kan invloed hebben op de psyche. “Er zijn bepaalde beweringen, ik weet niet hoe het wetenschappelijk bewezen is, dat rood de eetlust stimuleert – aan de andere kant heeft rood ook de betekenis van STOP, blauwe kalmering – het tempert de eetlust, geel bevordert de eetlust – McDonald’s is geel, roze associatief zoet, wit zout,” zegt Iva Málková.

“Ik weet niet van een solide studie om het verband tussen de kleur van het bord en de hoeveelheid voedsel gegeten te onderzoeken. In het algemeen wordt echter geoordeeld dat kleuren ons meer beïnvloeden dan we denken. Als mensen voedsel consumeren in de kleur van een bord, zullen ze naar verluidt eten het een beetje meer dan wanneer de kleur van het voedsel en de borden zijn contrasterend,” zegt Dita Pichler. Typisch, koolhydraatrijke bijgerechten zoals rijst of pasta worden gesproken. Als je ze op een donker bord legt, eet je er volgens deze theorie minder van dan als je ze opeet van lichtplaten.

 

Maar de kleur van de kamer waarin we eten is ook belangrijk. Kleuren warm, type oranje, mosterd, gele pastel, in plaats van voedsel aan te moedigen, terwijl koude kleuren de eetlust temperen. “Heb je ooit een blauw of groen geschilderd restaurant gezien? Terwijl de oranje interieurs nogal wat te zien zijn”, zegt de obesitasist.

Neem altijd het eten uit de doos op je bord
Echter, Iva Málková wijst erop dat er andere factoren die een groter effect hebben op gewichtsverlies dan de kleur van de gerechten. Bijvoorbeeld, mindful eten, waarbij de afslank verhoogt zijn gevoeligheid voor verzadiging, meer waarneemt hunkeren naar en niet verslinden; of hoe het voedsel op het bord is gerangschikt. “We eten met onze ogen – anders proeven we een mooi bereide maaltijd met kleine (misschien plantaardige) ornamenten, anders hetzelfde, maar terloops ‘geslepen’ op een bord zonder verdere aanpassing, of als ik het eet van vettig papier,” zegt de psycholoog.

De hoeveelheid voedsel die we consumeren tijdens gewichtsverlies is ook uiterst belangrijk. Lastig in dit verband kan worden lunchboxen die diep zijn en nog steeds leeg uitzien. Men kan dan meer in hen laden dan een dieetdieter zou moeten. “Maar het is ideaal om een doos van een bepaald volume te gebruiken, het optimale is een deel van driehonderd milliliter,” adviseert de obesitasoloog. “Aan de andere kant, wanneer de afslank dezelfde doos gebruiken en zodra ze het bedrag durven, weten ze al hoeveel voedsel ze moeten eten, en de doos kan dienen als een goede benchmark. Er zijn ook verschillende splitboxen en de hoeveelheid voedsel kan goed worden ingeschat”, zegt Iva Málková.

Een kleine of grote plaat?
Vergeet voor consumptie echter niet om de inhoud van de doos over te brengen op een bord, zowel vanwege de esthetische ervaring van het voedsel als ook voor de controle van de gegeten hoeveelheid. “Natuurlijk hangt het ook af van het soort voedsel dat wordt gegeten – groentesalade kan zeker meer zijn dan bijvoorbeeld chips”, zegt Dita Pichlerová.

En zorg ervoor dat u uw eten op kleine borden serveert. “Als het eten er visueel groter uitziet, vult het mentaal meer”, zegt Iva Málková. Spelen kleine platen echt zo’n grote rol? “Ja, dit is duidelijk waar. In het algemeen wordt aanbevolen om voedsel te consumeren van kleinere borden, zelfs dessert. De psyche werkt betrouwbaar in deze zin – ik at de hele plaat”, adviseert Dita Pichler.

Greyware zal op een dag van pas komen
Hoeveel mensen zich ook kunnen verdedigen door te spelen met kleur, voedsel en gewichtsverlies, het is duidelijk dat ze een rol spelen. Voor mijn eigen, kan ik bevestigen dat ik een set van donkergrijze borden thuis, en hoewel ze mooi zijn (en duur), ze zijn alleen voor decoratie, ik serveer niet het eten op hen. Ik heb nog geen eten gevonden dat er echt goed uitziet, ik hou niet van het eten van hen, en ik vind het helemaal niet leuk. Dat is vrij goed nieuws, want als ik klaar ben om te eten, ik weet wat gerechten aan te raken …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *